Torr och varm

Hur man kan torka blöta kängor på vandringen och tips på hur man håller värmen i sovsäcken under kalla nätter.

Kallt på natten
Under bar himmel
Om det är problem med att hålla sig varm på natten i sovsäcken så finns det en del man kan göra.
Är man på vandring så har man oftast svettats en del, då hjälper det till att tvätta av sig. Är det smältvatten att tvätta sig i är det minst plågsamt att ta det direkt efter man stannat för att slå läger eftersom kroppen är varm efter vandringen.
Äta så man känner sig riktigt mätt innan man lägger sig och gärna dricka varm dryck gör också att blodcirkulationen blir bättre.
Att krypa ner i sovsäcken och känna sig frusen är ingen bra start på sovandet. Gå raskt eller småspringa tills man känner att blodcirkulationen kommer igång ordentligt.
Sova i underställ har också en bra effekt för att hålla värmen i sovsäcken. Att ha mycket kläder på sig kan ha motsatt effekt eftersom det kan bli "trångt" i sovsäcken. Använda sovlakan i sovsäcken minskar värmeförlusten, dessutom så behöver man inte tvätta sovsäcken. Varje tvättning gör sovsäckens förmåga att isolera något sämre.
Justera sovsäcköppningen så att det sluter tätt gör att värmen inte går ut och kall luft kommer in.
Ett sista tips som är mycket effektivt. Fyll vattenflaskan med riktigt varmt vatten och lägg i sovsäcken, Det driver ut eventuell fukt och håller dig varm många timmar.

Dyngsura kängor


Efter en missbedömning på djupet i en bäck vattenfyllde jag båda kängorna vid ett vad i Sarek. Tog av mig kängorna och hällde ut vattnet, vred ur sockarna och så på med det igen. Tänkte att efter detta så får man vara blöt om fötterna resten av vandringsdagarna.
Trots att jag har svårtorkade kängor med Gortex-membran så var mina kängor helt torra efter ett par dar. Hur gick det till?

Första natten efter vattenfyllningen ställde jag kängorna uppochner för att få ut så mycket vatten som möjligt. Jag har ett par ullsockar när jag vandrar och ett par att byta med. Vid varje paus under vandringen tog jag av kängorna och tog ur sulorna för luftning, och bytte sockar. Sockarna som var blöta hängde jag utanpå ryggsäcken på tork under fortsatt vandring. Vid nästa paus samma procedur, sockarna som jag haft på mig hade sugit åt sig vatten och var fuktiga. Vid första bytena var sockarna på ryggsäcken inte riktigt torra men jag bytte ändå eftersom dom jag hade haft på mig var fuktigare. Efter två dar var kängorna helt torra.
Mindre fuktiga sockar kan man ha i sovsäcken på natten och låta kroppsvärmen torka dem.
En fördel är att använda sportsulor i kängor/vandringsskor som inte tar åt sig vatten vilket oftast originalsulan gör. Läs mer om sportsulor här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar