Tips och utrustning för angelfiske

Angelfiske är en gammal fiskemetod som fortfarande används av många. Främst fiskar man efter gädda men andra arter kan också fångas.
Här finns beskrivning på vad som behövs och hur man kan göra. Om du inte känner till hur angelfiske funkar finns tydliga instruktion längre ner på sidan.

Angelfiske på morgonen

Utrustning för angelfiske. 

Tips på vad som är bra att ha med om man ska ut och angla.

Låda med angeldon och annan utrustning för angelfiske
Förvaring och transportlåda med angeldon och de mindre tillbehören.
För att lättare plocka upp signalspröten vid utsättning av angeldonen ställs de upp i röret, under transport ligger de ner i lådan. Två utdragbara smålådor på kortsidorna med plats för tillbehör.
Är det ingen eller mycket lite snö på isen är det små medar under till så man kan dra lådan efter sig när man sätter ut angeldonen.

Angeldon för isfiske efter gädda
Angeldon i klassisk modell med signalspröt, även kallad fjäder, flagga eller vippa. I varje angeldon finns en skåra där kroken skjuts in när den inte används. Knall-mekanismen är av den gamla sorten vilket det inte finns någon riktig knallkork till längre.
Numera finns en annan knall-mekanism att byta till som heter WM mekanismen och laddas med startpistolskott.


Bjällror som nappvarnare, nappindikator, även kallad ålbjällra. Kan användas vid angelfiske

Bjällror istället för knallkork. Bjällran sätts på signalsprötet eller på knall-mekanismen med hjälp av klämman. Ger ett bjällrande ljud från sig vid hugg som hörs i närområdet.
Gardinring, att använda vid angelfiske
Gardinring i trä som används för att försvåra fastfrysning av linan. Ringen flyter på vattnet i hålet, linan går igenom, i ringen hälls lite T-sprit. Finns även att köpa liknande, kallas då för frysplugg.
Ett annat bra sätt att förhindra fastfrysning är att lägga en klick rakskum på linan vid vattenlinjen.


Isdubbar och broddar
Isdubbar och broddar finns alltid med i lådan. Viktigt med issäkerheten. Det betyder att man hänger på isdubbarna när man går ut på isen. Broddar är viktigt om isen är såphal och man skall springa till angeldonet när det blir hugg. 

Käftöppnare för att lättare kroka loss fisken. Angelkroken är oftast enkel att lossa
Käftöppnare, för att enklare kroka loss fisken. Om man ämnar släppa tillbaka fisken är det betydligt enklare att plocka ut kroken utan att skada fisken om den gapar ordentligt.


Yxa och isskopa
Isskopa som min bror gjort i slöjden en gång i tiden. Rejäl i metall. Enkelt att ösa ur issörjan ur hålen med den. Yxa, alltid bra att ha när man sätter ut angeldonen eller när man hugger ved till brasan.
Både yxan och isskopan får plats i angellådan under transport.

Batteridriven luftpump till betesfisk
Batteridriven luftpump till betesfisken. Förlänger fiskens liv avsevärt.


Isbill, bra redskap vid angelfiske

Isbill som en kompis tillverkat.
Är isen inte så tjock går det bra att hugga upp hålen och få dom i den storlek man vill ha.

isborr Moraspiralen, detta borr gör hål på 20 cm. Stora hål krävs vid angelfiske

Isborr, Mora spiralen som jag nog har haft i trettio år. Funkar mycket bra. Gör hål på ca. 20 cm i diameter.
Har under åren bytt skären några gånger, dom är mycket känsliga. Får skären ett slag eller råka gå mot sjöbottnen så det minst 20 gånger mer arbete att borra ett hål om det ens går alls.

Pulka för angelfiske

Naturligtvis behöver man en pulka för att förflytta sig enkelt vid och på sjön. Det bör finnas plats för allt man kan tänkas behöva förutom angeldonen, till exempel hinken med mört, ved och annat.

Angelfiske, Isfiske efter gädda

Måste ha vid angelfiske

Det nödvändigaste för att angla (fiska med angeldon) är något att göra hål i isen med, angeldon, betesfisk (den får inte vara levande enligt nu gällande lag). Som betesfisk används ofta mört eftersom det är ett naturligt byte för gäddan. Liknande insjöfiskarter kan fungera bra också eller strömming.

Utsättning av (rigga) angeldon klassisk modell

I gryningen sätter man traditionellt ut angeldonen och börjar fisket, eftersom det anses bäst fiske på morgonen. Men det kan bli hugg under hela dagens ljusa timmar.
  • Efter att man gjort ett hål i isen och öst ur issörjan placerar man angeldonet med ett avstånd från hålet så att när linan hänger på signalsprötet hamnar linan ungefär i mitten av hålet. Är det blåsigt så placera angeldonet på vindsidan av hålet för att senare minimera risken att vinden får linan att åka av signalsprötet.  För att få angeldonet att sitta fast när det inte är snö eller mycket lite hugger man med en isbill eller yxa i isen några centimeter djupt så pinnen på angeldonet kan stå där i. Trycker man sedan lite issörja runt pinnen med händerna så blir det stadigt.
  • I nästa moment släpper man ner kroken i hålet och låter linan rullar ut tills kroken hamnar på botten.
  • Det är nu som man mäter ut hur djupt kroken med betesfisken kommer att bli. Mellan 20 - 100 cm från botten, där brukar gäddorna hålla till eftersom det vanligtvis är varmast längst ner i sjön när isen ligger. 
  • När man dragit upp linan till det avstånd man vill ha gör man en ögla på linan så man kan hänga den på signalsprötet.
  • Dags att sätta på betesfisken, vanligtvis en mört. Dra upp hela linan så kroken kommer upp, var försiktig så inte linan lossnar från signalsprötet. Om du använder klassisk angelkrok så håller du fisken i ena handen och för in kroken under skinnet med början bakifrån och sedan framåt tills den är inskjuten nästan fram till gälarna.
  • Släpp ner kroken med betesfisken i hålet och låt det sjunka.
Klart! Se mer på instruktionsfilmen längre ner på sidan.

Effektivt anti-frysmedel på linan

Antifrys medel vid angelfiske

När det är minusgrader fryser linan snart fast, rensa hålen ofta eller använd något anti-frysmedel. En klick rakskum runt själva linan vid vattenlinjen är mycket effektivt mot fastfrysning.
Förvara flaskan med rakskummet i innerfickan så den hålls varm annars kommer inget ur den när den blir för kall.

Fisketeknik för angelfiske - Tappa inte gäddan!

Om man använder den klassiska angelkroken (det går med trekrok också) behöver man kunna lista ut vad gäddan gör efter ett fälle (hugg på betet) för att avsevärt öka chansen att få upp gäddan. För att kunna detta behöver man snabbt vara på plats vid angeldonet. När gäddan hugger betet så tar den fisken på sidan och sedan simmar den iväg ett stycke, ibland kort, ibland långt, ibland mycket sakta, ibland oerhört fort, oftast något däremellan. Sen stannar gäddan för att vända betet så den kan svälja det. Tiden den står still varierar från att det knappt märks till sällsynta minuter. När gäddan börjar simma igen så har den vänt betesfisken och då är det dags att göra mothugg och dra in linan. När man drar in linan är det viktigt att linan är sträckt hela tiden. Blir det ett uppehåll i inhalningen så linan blir slak är det lätt att tappa gäddan. Ett annat kritisk ögonblick kan vara när gäddan skall in genom hålet, det är lätt att det hakar i iskanten och man tappar gäddan.



Ordförklaring 

  • Angeldon: Ett fiskeredskap
  • Angla, angling: Fiska med angeldon som redskap
  • Hugg: När fisken tar betet
  • Signalspröt, vippa, fjäder, flagga: Mekanismen som visar visuellt att fisken huggit på betet
  • Fälle/fäll: När linan släpper från signalsprötet och visar hugg på betet
  • Vindfälle/vindfäll: När vinden får linan att åka av sprötet och visa fälle/fäll

En instruktionsfilm med alla moment för utsättning av angeldon.


Relaterade inlägg:

Tips till dej som både angel- och kräftfiskar

Hur bedömer man isläget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar