Tips och innovationer

Tips på enkla, billiga och funktionella lösningar, en del med återanvändning samt några knep och knåp.


Zip-påsar, såna man köper i mataffären är bra packpåsar för bla. kläder. Exempelvis använder jag den stora modellen till underställ, en omgång underkläder i en annan påse. Eftersom påsarna är genomskinliga ser man vad som är i. Kläderna är fuktskyddade.
Zip-påsar är naturligtvis bra även till livsmedel. Jag använder dem dels för fuktskydd och dels för att lättare ha ordning i ryggsäcken.

Toapapper, tandborst-kittet första hjälpen, mm. är också grejer som påsen passar bra till.
Filmrullarnas tid är förbi i vår nu digitala värld, men för förpackningarna finns det användning för än.
Perfekt för tändstickor, vatten/fuktsäkrat. Jag klipper till en bit plån från tändsticksasken och stoppar i burken.
Ska jag ha fiskegrejerna med på fjällvandring så förvarar jag dragen i en filmrulleburk.
Filmrulleburk för kryddor. Locken på bilden köpte jag en gång just för avsett ändamål. Men det funkar med det vanliga locket också.
Har man inte så mycket mat som behöver kryddas räcker det med snabbmatskedjornas kryddpåsar.
Min tallrik från "Rydbergs" som jag har vanligtvis när jag vandrar.
Lätt, hållbar och gratis. Även stapelbara, två burkar tar nästan lika liten plats som en.
Mitt tallriks-kit, väger betydligt mindre än dem man köper. Funkar lika bra.
Innehåller en stor vikmugg, 0,6 L. En hopfällbar titan-sked (Optimus) Kryddburkar. Flaska med matolja, 30 ml.
Med ett gummiband runt så sitter locket på ordentligt.
Det absolut mest viktbesparande, som dessutom inte tar någon plats är det man inte tar med alls. På mina allra första fjällvandringar hade jag packat ner en del bra och ha grejer samt en del kläder som kanske kunde behövas. Numera vet jag vad jag har användning för och vad jag kan vara utan. Bra och ha prylarna finns inte med längre.
Portionera upp maten till varje måltid inför vandringen. Exempelvis beräkna hur mycket gröt sällskapet äter per gång, lägg den mängden i plastpåse saltat och klart.
Med foppatofflor i fjällen! Nä inte just när man går med ryggsäcken men på morgon och kväll är det skönt att gå i, smidigt om man måste ut på natten en sväng. På sommaren funkar dom bra att vada med. Väger lite  jämfört med gympaskor eller sandaler. Luftiga men ändå varma.
Tvätta på fjällvandringen istället för att ha med en massa kläder eller lukta skunk. När jag vandrar har jag två omgångar underkläder i funktionsmaterial med mig. En omgång på mig och en i ryggsäcken. Byter i stort sett varje dag och tvättar det på kvällen och hänger sedan upp det. Om det inte hunnit torka under natten så har jag det utanpå ryggsäcken när jag vandrar vidare. 

Återvinna förpackningar. Istället för att ta med ett och ett halvt kilo ketchup i ryggsäcken när man ska ut och grilla ett par korvar så använder jag en tomflaska som den här. Hålet har perfekt storlek till ketchup.
Gör andra variationer på detta exemplet med olika innehåll i mindre förpackningar både med mat och hygienartiklar.
En tom PET-flaska och man har en lätt och tålig vattenflaska på vandringen.

När jag har vandrat själv har jag haft med detta köks-kit på 270g. Jag äter ur kastrullen också så någon tallrik behövs inte.
Kastrull: MSR 0,8 l. Sked: Optimus. Brännare och stöd: Colaburk, konservburk och cykel-eker. Disksvamp, vindskydd, påse/grytlapp samt broms till spritbrännaren. Allt utom vindskyddet ryms i kastrullen.
Egentillverkad pump till liggunderlaget Thermarest Neoair som är det skönaste jag legat på utanför ett hus. På första vandringen med detta liggunderlag hade jag huvudvärk varje kväll efter att jag blåst upp det med munnen.
Efter en idé jag sett på nätet gjorde jag denna pump av ca 2 m. kanalplast och en stump mjuk slang samt tejp. Med ett lätt inblås fylls kanalplatsen med luft och sedan rullar man ihop kanalplasten så luften trycks in i madrassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar