11 juni 2015

Med kanot i Solgenån

Där jag nu bor rinner en å med en kanotled. Har paddlat där några gånger för 10 - 15 år sen. Nu när jag bor precis i närheten så är det ju konstigt om det inte skulle kunna bli av igen. Frågade en annan nyinflyttad om vi skulle ut och paddla kanot. Vi hittade en dag som passade och kom iväg.

Vi startade i Värne där Solgenån rinner ur Solgensjön och slutar i Holsbybrunn där Solgenån rinner in i Emån.

Kanot Solgenån
Vi lånade kanot och kanotvagn genom kontakter, tunna och flytvästar hade vi eget.

Efter en ganska kort sträcka passerade vi under en verkligt magnifik bro.

Välgjord av huggen natursten.

Vi lyckades pricka in fantastiskt fint väder för paddling denna dag. Det har varit regnigt här sista tiden. Det syntes även på vattnet som var brunfärgat. 

Kanot Solgenån
Varierad paddling, ibland med djungelkänsla. Vi hade varken yxa eller såg med oss men det behövdes inte heller, är man bland de första paddlarna på våren så kan det behövas röjas.

Lyftet mellan Klintedammen och Brunnshultadammen är det längsta på ca 800 meter. Med kanotvagn är det inga problem.

När vi kommer ut på Brunnshultadammen kan man se tre nybyggda stugor som ligger uppe på berget. Utsikten därifrån ner mot Brunnshultadammen är som en Norrlandsvy. Jag tror stugorna är för uthyrning.

Kanot Solgenån
Efter att ha paddlat ett stycke efter Brunnshultadammen leds en del av vattnet i Solgenån in i en grävd kanal. Här ska man då svänga, fortsätter man rakt fram är det småforsar fullt med stora stenar att fastna i.

Om du frågar mig så är det den finaste paddlingen här i kanalen som är ca. 1,5 km lång och går fram till Skede.

Lugnt, tyst och stilla flyter vi fram i kanalen. Så tyst är det egentligen inte för fåglarna håller igång med skönsång.

När man passerar låga broar eller träd som ligger över ån så måste man böja sig djupt ner annars kan man mista både huvud och hals. Att tänka på är att böja sig framåt eller bakåt, inte åt sidan för då välter kanoten!

Emellanåt låg det nedfallna träd över ån, vi kunde passera alla antingen under dem eller över dem.

Kanalen slutar där det varit en kvarn, nu är det ett litet kraftverk istället.

Vi rullar kanoten igen ett par hundra meter.

Här lägger vi i Solgenån igen vid Skede badplats.

Vi kom snart till en liten fors där jag förrut om åren alltid gjort ett lyft och lagt i nedanför. Nu tyckte jag att det såg ut att vara mer vatten än jag minns från förr och ville testa om det inte kunde gå att paddla igenom. Efter lite övertalning gick kanot-kompisen med på testet. Vi tog lite extra fart for in bland stenen och fastnade förstås. Efter en massa lirkande tog vi oss igenom torrskodda. Ytterligare en höjdpunkt på kanotturen!

Sista sträckan ner till Holsbybrunn var var ån bred och flöt sakta.

Den här sträckan vill jag rekommendera för paddelsugna. Varierad, ibland smal, ibland bred, emellanåt lyft, ibland andra hinder som träd och grenar. Omväxlande natur längs sträckan. Tog nästan en dag att paddla utan någon stress.

Skyltningen var för det mesta bra utmed kanotleden dock saknades en viktig skyltning i slutet på Brunnshultadammen, men vi hittade efter en stunds sökande. Man ska paddla ända fram till dammfästet till höger och då ser man kanalen som man fortsätter på.

Tack till Holsby UV-kår för lånet av kanoten.
Tack till Fackelbärarna i Holsbybrunn för lånet av kanotvagn.
Var beredda, vi återkommer nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar